Apie gazuotus gėrimus : SALDIKLIAI

13:38 0 Comments


Yra keletas temų, kurios mane paskatino pradėti rašyti, viena jų - CocaCola ypatingi sugebėjimai plauti viską ir ėsti viską, padedant kalkėmis ant kriauklės, baigiant dantimis. Tačiau tą patį galime pamatyti ir naudodami actą ar citrinų rūgštį, bet niekas per daug nesiskundžia dėl šių produktų, nes negali atsisakyti rūgščių agurkėlių.. Apie rūgštis, jų reakcijas ir panaudojimą parašysiu kitame įrašė, o dabar - apie gėrimus.

Didelė dalis saldintuose gėrimuose esančių medžiagų nėra nei pavojingos, nei tiek kenksmingos. Galiu išskirti kelias pagrindines burbuliuojančiuose gėrimuose naudojamas medžiagas - saldikliai, dažikliai ir anglies rūgštis. Kolos atveju dar turime ir fosforo rūgštį. Tikiu, kad kaskart atsivertus gėrimo etiketę matom tokio pat tipo medžiagas.

Taigi, apie saldiklius. Iškart supažindinsiu su dažnais ir nebaisiais žodžiais - dirbtinis ir sintetinis. 


Dirbtinis – gamtoje sutinkama medžiaga modifikuota laboratorinėmis sąlygomis siekiant pagerinti jos savybes, pvz. dirbtinis pluoštas gaminamas iš modifikuotos celiuliozės (augalinis polisacharidas). Sukralozė – E955 – dirbtinis saldiklis, gaunamas modifikuojant sacharozę (cukrų) ir pakeičiant tris hidroksilio funkcines grupes chloro funkcinėmis grupėmis [1]. 

Sintetinis – produktas yra nerandamas gamtoje ir yra sukurtas laboratorinėmis sąlygomis, pvz. sintetiniai pluoštai kaip nailonas, kapronas, lavsanas gaunami vykstant polimerizacijos reakcijoms tarp vieno ar kelių komponentų ir tempiant vieną ilgą siūlą. Aspartamas – E951 – sintetinis saldiklis, apie 200 kartų saldesnis nei įprastas cukrus. JAV Maisto ir Vaistų administracija (FDA) pripažino šį saldiklį kaip vieną „labiausiai ištirtų ir aprašytų maisto priedų“[2].

Pagrindinė saldiklių paskirtis - suteikti produktui saldumą su nedideliu medžiagos kiekiu [3]. Todėl kai kalbama apie saldiklių potencialą visad rašoma - "200 kartų saldesnis, 600 kartų saldesnis.." ir t.t. Ir aišku, kuo stipresnis saldiklis, tuo jo reikia mažiau, tuo pigiau atsieina gamybos procese. 

Neseniai skaičiau straipsnį, kaip dirbtiniai saldikliai gali padaryti tave dar storesnį su „zero“ kilokalorijų [4]. Straipsnis pagrindžiamas tuo, kad gėrimuose naudojami dirbtiniai saldikliai, dažniausiai aspartamas, kuris pakeičia brangesnius saldiklius kaip cukrų, gliukozės/fruktozės sirupą ar kt. 

Reikia paminėti, kad būtent šie cukraus produktai ir sirupai yra pagrindinis kilokalorijų šaltinis iš gėrimų. Kadangi aspartamo kiekis gėrimuose yra labai mažas dėl jo ypatingo saldumo, kilokalorijų kiekis nuo šio saldiklio artėja į 0. Tačiau geriant aspartamu saldintą gėrimą mūsų smegenys supranta, kad gėrimas saldus, organizmas nusprendžia, kad cukrus, taigi ir išskiria malonumo hormonus, insuliną bei fermentus jam skaidyti. Skaidant cukrus, pagrindinis gaunamas produktas - gliukozė, kurios pernašą iš/į kaują kontroliuoja insulinas. Tačiau kadangi organizme nėra ko skaidyti, glukozės kiekis kraujyje nukrenta ir insulino turime šiek tiek aukščiau ribos, po kiek laiko pajaučiamas kaip ir alkis, kaip ir savotiškas liūdesys, tai šiek tiek užkandam. O kai užkandam, fermentai randa ką skaidyti, insulinas sutvarko gliukozės kiekį ir tada liekam patenkinti gyvenimu. Iš principo, didžioji dalis saldiklių veikia panašiu principu, nors turi atitinkamų kitų efektų kaip “nereguliuojantis insulino išskyrimo” ar pan. Bet efektas vienodas – apgauname organizmą.

O organizmą apgaudinėti esame labai priprate – dažno mūsų ryto ritualą vainikuoja kavos puodelis. Ir šis puodelis kavos apgauna mūsų smegenų sinapses prie adenozino receptorių, kad išliktumėme budrūs [5]. Tai šiuo atveju, kaltinti aspartamą, saldiklius ir saldžius gėrimus dėl to kad esame hiperaktyvūs, jaučiamės išvargę ar su pilvuku yra tas pats kas kaltinti kavą ir kofeiną joje, kad po penkto puodėlio pradeda maišytis mintys ir sukeliame sau prevargimą. Viską vartoti reikia atsakingai ir daryti daugiau dalykų taip, kaip gamta mus išmokė – miegoti, valgyti vaisius, bendrauti su žmonėmis ir palaikyti pozityvias mintis.

Trumpai apibendrinant – saldikliai yra žmogaus išrastas produktas, kuris padaro jūsų produktus saldesnius už mažesnę kainą ir mažiau kaloringus. Tačiau saldintus gėrimus – su cukrumi ar saldikliais – reikia vartoti atsakingai, nepersistengti. Ir šiukštu sakyti, kad šie gėrimai „prikimšti pigiausių medžiagų“, kadangi šitiems produktams skirtas sertifikavimo, aprobavimo, testų, įrodinėjimų, mokslinių tyrimų finansavimas ir laiko sąnaudos toli gražu nebuvo mažos ir pigios..


Kol kas tiek, antra straipsnio dalis jau greitai!

Tadas yra chemikas.

0 komentarai (-ų):